Off-road hardlopen door de mooiste natuurgebieden

TwitterFacebookFlickrYouTubeEmail

Devil’s Trail – Schiermonnikoog

Devil's trail - Schiermonnikoog

Zaterdag 10 november 2018

Schiermonnikoog

De Devil’s Trail Schiermonnikoog 2017 was een succesvolle eerste editie. Dus ook in 2018 staat de Devil’s Trail Schiermonnikoog weer op de kalender.

Naar aanleiding van de eerste editie voeren we enkele verbeteringen door:
– Afstand Mozes Trail aangepast naar 30km, extra kilometers ter compensatie van de eerste editie
– Toevoeging Lucifer Trail (15km)
– Extra fouragepunt voor de lange afstand
– Verbetering route incl. juiste afstandvermelding. Aan sommige stukken ontkom je niet, maar we zoeken de mooiste stukjes op!
– Uitbreiding omkleedgelegenheid.

Datum

De datum voor de Devil’s Trail Schiermonnikoog 2018 is zaterdag 10 november 2018, het is mogelijk om op deze dag nog me de boot naar Schiermonnikoog te komen en op tijd bij de start te zijn.

Afstanden en kosten

Routes 2018 Starttijd Fourageposten Tijdslimiet Tot 1 aug Tot  4 nov
Mozes Trail
30km
11:30 1 4 uur €19,50 €22,50
Duo Trail
1 persoon: 16km
1 persoon: 14km
11:30 1 4 uur €21,50
per duo
€29,50
per duo
Lucifer Trail 15km 12:30 1 2,5 uur €18,00 €20,00

Van iedere inschrijving wordt €1,50 afgedragen aan Natuurmonumenten. Hiermee draag je bij aan het onderhoud van de natuur op Schiermonnikoog.

Op de dag voor het evenement ontvang je een GPX route via de e-mail. Gezien het wisselende waterpijl zijn we genoodzaakt op het laatste moment nog wijzigingen in het parcours aan te brengen. Hierdoor kan de afstand iets afwijken, dit laten we zo vroeg mogelijk weten. Helaas is het zo dat de natste stukken toch ook tot de mooiste stukken behoren!

Duo Trail

Gaat de hele Mozes Trail je boven de pet, dan kan je de afstand ook delen: waarbij de eerste loper 16 km loopt en daarna het stokje overgeeft aan de tweede loper die de laatste 14km loopt. Het wisselpunt is ongeveer 2km van de start af, wel zo fijn om dit met de fiets af te leggen zodat de eerste loper niet ook nog naar de startlocatie moet lopen.

Kenmerken

Waar denk je aan bij een eiland?… zee, strand, duinen, dijken, kwelder en wind. Hoewel het laatste moeilijk te garanderen is, komt al het andere terug in de route dwars over Schiermonnikoog. Met de start en finish bij Recreatieboerderij De Oorsprong, bevinden we ons direct middenin de natuur. Je ontkomt helaas niet aan enkele stukken fietspad als we het hele eiland rond willen gaan. Zie het als een moment om even bij te komen en om je heen te kunnen kijken!
Schiermonnikoog

Kids Trail


Met buitenspelen kan je niet jong genoeg beginnen. Daarom is er dit jaar een heuse Kids Trail aan het programma toegevoegd. Dit in samenwerking met Buurtsportcoach Ilse. Kids t/m 16 jaar mogen zich wagen aan een afstand van 3km. Inschrijven is gratis en kan via:
https://goo.gl/forms/hQbPxOoVKoAKdShP2

Programma

Schiermonnikoog is misschien wat ver weg voor een middagje trailen (het kan wel: 09:30 boot heen en 19:30 boot terug) maar er zijn genoeg mogelijkheden om er een fijn weekendje weg van te maken. Een voorbeeld voor het programma voor 2018 is als volgt:

Vrijdag 9 nov
15:00 auto parkeren bij Scheepspark
15:30 Vertrek veerboot
16:15 Fiets ophalen en naar eigen accommodatie fietsen (beide zelf reserveren)
’s avonds Op eigen gelegenheid een goede maaltijd in een restaurant op Schiermonnikoog
Zaterdag 10 nov
8:00 Een stevig ontbijt (eigen gelegenheid)
9:30-11:30 Startnummer ophalen
10:45 Start Kids Trail (3km)
11:30 Start van zowel de solo als de duo trail
11:45 Tweede loper van de duo’s fietst naar wisselpunt (Westerplas, einde dijk)
12:30 Start Lucifer Trail
vanaf 13:30 Eerste finisher, Schierbier/fris + lekker eten bij de finish.
vanaf 21:30 Devil’s Party @ToxBar
Zondag 11 november
Deze dag is naar eigen wens in te vullen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om de spierpijn er uit te lopen/fietsen over het mooie eiland en de plekken te bezoeken waar de trail niet langs komt zoals de Eendenkooi. De boot vertrekt om 13:30 of 16:30 naar huis.

Deelnemerslijst


Via onderstaande link kun je de deelnemerslijst bekijken:
https://inschrijven.nl/dln/devilstrail-schiermonnikoog.html

Douchegelegenheden

Bij de finish zijn enkele douches beschikbaar van de camping van De Oorsprong.

Locatie

De start – en finishlocatie is bij Recreatieboerderij De Oorsprong. Dit is op loopafstand van de veerboot (15 minuutjes). Adres: Heereweg 8, Schiermonnikoog.
start Schiermonnikoog

Inschrijven

De inschrijvingen voor alle Devil’s Trails van 2018 gaan open op 1 februari 2018. De routes op Schiermonnikoog staan een beperkt aantal lopers toe, zonder dat het file lopen wordt. Dus de inschrijvingen worden bij het bereiken van het deelnemerslimiet (350 per afstand) gesloten.  Na-inschrijven is helaas niet mogelijk. In het inschrijfformulier is een optie opgenomen om gelijk een (retour)bootticket mee te bestellen (optioneel). Meer info over het bootticket onder het kopje “Boottickets”

Bijdrage aan de Natuur

Natuursporters bedankt!

2017
Afgelopen jaar heeft Natuurmonumenten in het gebied tussen speelbos en Berkenplas Speelnatuur van OERRR gerealiseerd. Met de donatie van de Devil’s Trail 2017 heeft Natuurmonumenten  de toegankelijkheid van speelnatuur rondom de Berkenplas kunnen verbeteren. Het gaat hier om het verlengen, aanleggen en/of verhogen van schelpenpaden. Bezoekers in een rolstoel, met rollator of scootmobiel kunnen nu het terras van de Berkenplas makkelijker bereiken. Kinderen met een beperking kunnen voortaan ook de waterpomp van de plas bereiken en met water en zand experimenteren.

2018
In dertig jaar tijd is 76 procent van de insecten in Nederland verdwenen. Dat heeft een enorme impact op de natuur en de mens. Insecten staan aan de basis van al het leven. Ze bestuiven planten en ook onze voedselgewassen. Ze zorgen voor een gezonde bodem, zodat planten en bomen kunnen groeien. Ze zijn het voedsel voor vogels, egels en vleermuizen. Als de insecten verdwijnen, verdwijnen ook de andere dieren en planten uit ons landschap. Hoe overleven zwaluwen en vleermuizen als ze geen insecten meer kunnen vangen? Gelukkig is het nog niet te laat…
Op Schiermonnikoog wil Natuurmonumenten de duinen in top conditie houden. Duinen met veel bloemen en insecten zijn gezonde duinen en daar houden we van!
In de eilander duinen vind je tal van bijzondere bloemen- en vlindersoorten, zoals parnassia, moeraswespenorchis, slanke duingentiaan, Spaanse ruiter, parelmoervlinder en aardbeivlinder. Helaas zijn deze soorten met uitsterven bedreigd. In het Kappenglop wil Natuurmonumenten een impuls geven aan de bloemen- en insectenpopulatie. Door duinvalleien plaatselijk uit te graven komt er weer ruimte voor bedreigde bloemen en vlindersoorten. In de steile duinwanden kunnen oeverzwaluwen en graafbijen weer hun nest bouwen.
Wil je hieraan bijdragen? Doneer dan tijdens je inschrijving. Bij je donatie ontvang je als dank een gidsje over hoe jij de insecten kunt helpen. Maar je mag ook kiezen voor één van onze 5 regionale fietsrouteboekjes.
Een prachtige wandelroute van 15 km op Schiermonnikoog, de duin en strand wandeling https://www.natuurmonumenten.nl/routes?page=1&wat%5b%5d=228&locatie=N_289

Vervoer naar en op Schiermonnikoog

Wij adviseren vrijdag naar Schiermonnikoog te komen, de boot gaat iedere 3 uur met de laatste afvaart om 18:30. Op 100 meter van de veerboot kan je parkeren bij het Scheepspark (www.scheepspark.nl, reserveren niet mogelijk).

Van de veerboot naar de start/finish is iets meer dan 1km. Van de veerboot naar het dorp is 3,5km. Het dorp ligt op ongeveer 2,5km van de start/finish. Afstanden die te lopen zijn, maar op het eiland zijn er ook voldoende huurfietsen beschikbaar: VVV Schiermonnikoog – Fietsenverhuur. Het is ook mogelijk om een fiets te reserveren en deze bij de veerhaven op Schiermonnikoog op te halen. Auto’s zijn alleen met een ontheffing toegestaan op het eiland.

Boottickets en boottijden

Boottickets kunnen bij het inschrijven worden besteld. Deze worden begin november via de e-mail opgestuurd. Print deze en neem hem mee naar de veerboot. Het betreft een retourticket. Het ticket is vrij te gebruiken t/m 12 november. Je kunt zelf bepalen op welke dag je met de veerboot naar het eiland gaat. Ook bij de terugreis ben je vrij om een tijdstip en dag te kiezen om het eiland weer te verlaten. Reserveren is niet nodig, de bootreis van het eiland af is altijd gratis. Check de boottijden hier:
IMG_8434

Schiermonnikoog

Overnachten

Het is natuurlijk het gemakkelijkst om een overnachting te reserveren bij groepsaccomodatie De Oorsprong (de start/finish locatie). Zij hebben enkele mooie Duivelse aanbiedingen gemaakt voor jullie, reserveren kan via de website van De Oorsprong.

It Aude Hus Aist 6 personen €275,- incl bedlinnen en toeristenbelasting
It Aude Hus Wast 5 personen €250,- incl bedlinnen en toeristenbelasting
Alikruik 8 personen €250,- incl toeristenbelasting
Noordkromp 6 personen €200,- incl toeristenbelasting
Strandgaper minimaal 15 personen €31,- p.p. incl toeristenbelasting
Wulk Gedeeld sanitair en woonkamer €15,- incl toeristenbelasting
Bedlinnen €7,50 per pakket vooraf reserveren
Handdoeken €2,50 per pakket vooraf reserveren
Ontbijtbuffet €10,- p.p. vooraf reserveren

Toch liever een eigen kamer, op de site van de VVV Schiermonnikoog vind je het aanbod overzichtelijk weergegeven.

Wat moet je vooraf regelen

– Zorg natuurlijk dat je ingeschreven staat (optioneel met bootticket)

– Reserveer een overnachting

– Reserveer een fiets


Schiermonnikoog